مراحل گرفتن پروانه ساختمانی از شهرداری
در شاخه : مجموعه مقررات و شکایات علیه شهرداری - مجموعه مقررات در مورد تخلفات شهری
مراحل گرفتن پروانه ساختمانی از شهرداری
اخذ پروانه ساختمان یکی از مهمترین مراحل آغاز اقدامات عمرانی و ساختمان سازی است که خود مراحل مختلفی دارد. جواز ساخت و ساز در واقع سندی است رسمی که از سوی شهرداری صادر میشود و مجوز ساخت و ساز یا اعمال تغییرات در بنا و زمین را به مالک میدهد. به عبارت دیگر جواز ساخت و ساز نشانگر اعتبار فنی و ایمنی ساختمانی است که قرار است احداث شود. برای دریافت جواز میبایست اطلاعات مالک و ملک به اداره ذیربط ارائه شوند و مراحل دریافت جواز ساختمان به طور کامل طی شوند. در صورتی که قصد دریافت پروانه ساختمانی را دارید، باید با ضرورت دریافت مجوز، مراحل اخذ پروانه ساخت و ساز و نکات مهم این حوزه آشنایی کامل ندارید، در ادامه با ما همراه باشید.
معرفی انواع جواز ساختمان
پیش از معرفی مراحل اخذ پروانه ساختمان باید اشاره کنیم که پروانه ساختمانی انواع مختلفی دارد. بر اساس نوع کاربری زمین و ساختمان میتوان جواز ساختمان سازی را به انواع زیر تقسیم کرد:
جواز ساخت اراضی بایر و باغات
این نوع از جواز معمولا زمانی کاربرد دارد که کارفرما قصد تبدیل باغات به اراضی مسکونی را داشته باشد. با اخذ پروانه ساختمان مالک قادر است اراضی کشاورزی و باغات را به اراضی مسکونی یا تجاری تبدیل کند.
مجوز تخریب یا نوسازی ساختمان
نوع دیگری از جواز ساختمان سازی جواز تخریب یا نوسازی ساختمان است. کارفرمایانی که قصد بازسازی یا ایجاد تغییرات اساسی در یک بنا را دارند، قبل از اقدام به انجام پروژههای عمرانی باید درخواست اخذ پروانه ساختمان را به ثبت برسانند.
مجوز ساختمانی اضافه اشکوب
این نوع از جواز مختص آن دسته از ساختمانهایی است که نیازمند افزایش تعداد واحد یا طبقات هستند. با اخذ پروانه ساختمان اضافه اشکوب میتوانید یک ساختمان را به واحدهای جدیدی تبدیل کنید و طبقات را نیز اضافه کنید.
مجوز ساختمان سازی تعویض مهندس
ممکن است در طول اجرای یک پروژه عمرانی نیازمند تعویض مهندس باشید. در این موارد با اخذ پروانه ساختمانی تعویض مهندس میتوانید مهندس را تغییر دهید. شهرداری با ارزیابی شرایط موجود جواز مورد نیاز را صادر میکند.
ضرورت اخذ پروانه ساختمان سازی
اخذ پروانه ساختمان سازی یکی از ضروریترین مراحل در فرآیند ساختمان سازی و اعمال تغییرات بزرگ در یک بنا است. مهمترین هدف از صدور جواز ساخت و ساز اطمینان از امنیت پروژههای عمرانی و توجه به دستورات قانونی استاندارد در احداث این پروژهها است. در ادامه با دلایل اهمیت دریافت جواز ساختمان آشنا خواهید شد.
مطابقت سازه با قوانین محلی و ملی
یکی از مهمترین دلایل اخذ پروانه ساختمان سازی مطابقت روند ساخت و ساز با مقررات محلی و ملی است. در هر منطقه از کشور قوانین خاصی برای ساخت و ساز در نظر گرفته شدهاند که اگر توسط کارفرما رعایت نشوند، ساخت و ساز قانونی نخواهد بود. با استفاده از این مجوز قانونی بودن و استاندارد بودن مراحل اجرای پروژههای عمرانی تایید خواهد شد.
رعایت ایمنی پروژه
از دیگر دلایل مهمی که ضرورت اخذ پروانه ساختمان را بیشتر میکند، رعایت ایمنی و بهداشت در ساختمان است. جواز ساخت و ساز ضامن استاندارد بودن فرآیند اجرای پروژه عمرانی خواهد بود. در واقع با دریافت این جواز مشخص میشود ساختمان از نظر فنی و مهندسی کاملاً با اصول ایمنی ساخت و ساز سازگاری دارد.
افزایش ارزش افزوده ساختمان
اگر برای ساخت و ساز مراحل اخذ پروانه ساختمان سازی را طی کنید، قطعاً میتوانید ارزش افزوده ملک خود را افزایش دهید. چرا که افراد زمانی که قصد اجاره یا خرید املاک را دارند، به سند قانونی و رسمی ملک اهمیت زیادی میدهند. مشتریان حتی حاضرند برای املاک دارای سند هزینه بیشتری بپردازند.
ارتقاء کیفیت سازه در دراز مدت
اخذ پروانه ساختمان سازی نشان میدهد که ساختمان مورد نظر با استفاده از مواد، تکنولوژیهای پیشرفته و تجهیزات کاملاً پایدار احداث شده است. این امر میتواند تایید کننده کیفیت ساختمان باشد.
جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی
دلیل دیگری که بر ضرورت اخذ پروانه ساختمان سازی اقرار میکند، جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی و جریمه ملک است. اگر مسائلی حقوقی و تنظیم دادخواست دیوان عدالت در زمینه ساخت و ساز غیر مجاز انجام شود، با در دست داشتن جواز ساختمان سازی میتوانید از حقوق خود دفاع کنید. در غیر این صورت حتی اگر بهترین وکیل شهرداری تهران را نیز انتخاب کرده باشید، قادر به دفاع از حقوق خود نخواهید بود
مراحل اخذ پروانه ساختمان به چه صورت است؟
در این قسمت میخواهیم مراحل مهم اخذ پروانه ساختمان را برای شما معرفی کنیم. در حالت کلی شما باید 6 مرحله مهم را پشت سر بگذارید تا موفق به دریافت جواز ساختمان سازی شوید. این مراحل عبارتند از:
مرحله تشکیل پرونده
اولین مرحله برای اخذ پروانه ساختمان سازی تشکیل پرونده است. در این مرحله مالک یا کارفرما باید تمامی مدارک مورد نیاز دریافت جواز ساخت و ساز را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه کند. با حضور یافتن در این دفاتر میتوانید درخواست حقوقی مبنی بر دریافت پروانه ساختمان سازی را به ثبت برسانید و پس از آن درخواست بازدید از ملک را ثبت کنید.
پس از ثبت درخواست تشکیل پرونده مامور شهرداری در تاریخی مشخص برای بازدید از ملک مورد نظر در محل پروژه حضور پیدا میکند. این فرد ابعاد ملک، بنای موجود و مشخصات کامل ملک را به ثبت میرساند. به هر میزان که کارشناس شهرداری دیرتر از محل پروژه بازدید کند، به همان میزان مدت زمان اخذ پروانه ساختمانی افزایش خواهد یافت.
مرحله صدور دستور طراحی نقشه ساختمان
در دومین مرحله از مراحل اخذ پروانه ساختمان سازی پس از اینکه کارشناس شهرداری از زمین و ملک مورد نظر بازدید کرد، دستور طراحی نقشه ساختمان ابلاغ میشود. در این دستور اطلاعاتی همچون مساحت هر طبقه از ملک، تعداد طبقات مجاز برای ساخت در یک زمین و مواردی از این قبیل ذکر می شوند.
اطلاعات مندرج در ابلاغیه تهیه نقشه ساختمان سازی بر اساس میزان عرض زمین، پهنای آن و مشخصات کلی زمین ارائه خواهند شد. پس از تکمیل این مرحله اخذ پروانه ساختمان مالک باید اقدام به طراحی نقشه کند. پس لازم است اطلاعات مهم را در اختیار مهندس معمار ساختمان قرار دهد.
مرحله طراحی نقشه برای اخذ پروانه ساختمان
مرحله طراحی نقشه جزو مهمترین مراحل اخذ پروانه ساختمان سازی است. در این مرحله طراحی ساختمان بر اساس دستور طراحی نقشه انجام میگیرد. پس از طراحی نقشه اصلی متناسب با ضوابط شهرداری و ضوابط آتش نشانی میتوان نفشه کلی را بهینهسازی کرد.
لازم به ذکر است نقشههای طراحی شده ساختمانی همواره از نظر زیبایی، هماهنگی و تامین حداکثر میزان پارکینگ در بهترین حالت ممکن قرار دارند. بلافاصله پس از طراحی و تکمیل نقشههای ساختمان سازی باید تصویر نقشه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی ارسال شود و بررسیهای لازم روی آن انجام گیرد. در این مرحله اخذ پروانه ساختمان سازی اگر نیازی به اصلاح یا بازنگری باشد، قطعا به اطلاع مالک خواهد رسید.
مرحله پرداخت عوارض ساختمان
در این مرحله از مراحل اخذ پروانه ساختمانی نقشه ساختمان طراحی شده است. پس باید به سراغ پرداخت عوارض برویم. در مناطق مختلف با توجه به تعداد طبقات ساختمان در دست احداث، متراژ ساختمان و تراکم موجود میتوان عوارض کلی ساختمان را محاسبه نمود. مالک موظف است عوارض را به اداره مالیات پرداخت کند.
مرحله آماده کردن مدارک پیش نویس
پس از دریافت تاییدیه پرداخت عوارض نوبت به آماده کردن مدارک پیش نویس میرسد. مالک برای آماده کردن پیش نویس باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه کند و درخواست تعیین مهندس ناظر برای ساختمان سازی را به ثبت برساند. پس از آن مالک باید منتظر معرفی ناظر باشد.
در قدم بعد مهندس ناظر ملک تعیین میشود. حال شما باید قراردادی را با مهندس ناظر عقد کنید تا همکاری مالک و ناظر اصولی باشد. در این مرحله مدارک پیش نویس مورد نیاز شامل برگه سبز ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر، برگ سبز برگ مهر شده 4 رشته معماری و برق و مکانیک و رشته ساخت و ساز، فایل نقشه سازه و برق و مکانیک، برگه تعهد مشاوره تاییدیه خاک، برگههای تعهد رعایت اصلاحیه و تاییدیه نما و چک لیستهای مبحث بارگذاری و زلزله میشود.
صدور پروانه ساختمان سازی
آخرین مرحله از مراحل اخذ پروانه ساختمان دریافت تاییدیههای لازم و چاپ پروانه ساختمان سازی است. در این مرحله شما باید تاییدیه رئیس صدور پروانه ساختمان سازی، معاون شهر سازی و معماری تاییدیه شهر و تاییدیه طرح تفضیلی را دریافت کنید و منتظر صدور پروانه ساختمان سازی باشید.
فراموش نکنید حضور بهترین وکیل شهرداری باعث سهولت در فرایند اخذ پروانه ساختمان سازی خواهد شد. شما میتوانید از خدمات وکالت زیر نظر وکیل با تجربه شهرداری جناب آقای محمدرضا کریمی استفاده نمایید و به سرعت پروانه ساخت و ساز را دریافت کنید.
اخذ پروانه ساختمان چه مدت اعتبار دارد؟
یکی از سوالات مهمی که حین طی کردن مراحل اخذ پروانه ساختمان برای مالکین پیش میآید این است که جواز ساختمان سازی تا چه مدت اعتبار دارد. در این خصوص باید بگوییم پس از تاریخ صدور جواز این مجوز تا دو سال اعتبار دارد.
شهرداری برای تعیین مدت زمان اتمام پروژههای ساخت و ساز به متراژ آنها توجه میکند و زمان نهایی را اعلام مینماید. در صورتی که مالک قادر به پایان دادن فرآیند ساخت و ساز در زمان معین شده نباشد، از سوی شهرداری اخطار جریمه به مالک اعلام خواهد شد. اگر مالک جریمه را پرداخت نکند، ممکن است جواز باطل شود و مالک مجبور به طی کردن مجدد مراحل اخذ جواز ساختمان باشد.
نکات مهم اخذ پروانه ساختمان و پروژههای عمرانی
چنانچه مایل به اخذ پروانه ساختمان هستید، لازم است اطلاعات کافی در مورد فرآیند اخذ پروانه و مجوز ساخت و ساز را به دست بیاورید. در این زمینه میبایست به نکات زیر که جزو مهمترین نکات هستند اشاره کنیم:
تهیه مدارک کامل
برای اخذ پروانه ساختمان سازی نیازمند اسناد و مدارک کامل هستید. به همین دلیل میبایست مدارک مورد نیاز از قبیل طرح معماری، نقشه ساختمان، نقشه مکانیکی و محاسبات سازه را کامل کنید. ناگفته نماند مدارک مورد نیاز در این فرایند باید دقیق باشند. در غیر این صورت اخذ جواز ساختمان با وقفه مواجه میشود.
آشنایی کامل با قوانین و مقررات اخذ پروانه ساختمان سازی
نکته مهم دیگری که پیش از اخذ پروانه ساختمان باید به آن توجه داشته باشید، آشنایی با قوانین، مقررات و استانداردهای مربوطه در روند ساختمان سازی است. شما باید مطمئن باشید که طرحهای ساختمانی ارائه شده با استانداردهای کلی ساختمان سازی هماهنگ هستند.
زمان بندی و پیگیری
همه ما میدانیم اخذ پروانه ساختمان سازی یک فرایند زمانبر است؛ چرا که بررسی و ارزیابی مدارک و ثبت دادخواست حقوقی نیازمند زمان زیادی است. بدین منظور باید پیگیری منظم و اصولی از وضعیت درخواست و رسیدگی به پرونده دریافت مجوز ساختمان سازی داشته باشید. در صورت لزوم از خدمات وکالت استفاده کنید تا سریعا پروانه ساخت دریافت شود.
بازرسیهای پس از دریافت مجوز
پس از دریافت مجوز اگر میخواهید مشکلات حقوقی ایجاد نشود و نیازمند مراجعه به دیوان عدالت اداری نباشید، لازم است بازرسیهای دورهای یا نهایی انجام شوند. هدف از انجام بازرسیهای دورهای کسب اطمینان از مطابقت مراحل اجرای ساختمان سازی با مقررات مربوط به ساختمان سازی است.
این موارد تنها چند نکته مهم در رابطه با اخذ پروانه ساختمان سازی هستند. در صورتی که میخواهید از کلیه نکات مهم این فرایند مطلع شوید، نیازمند بهترین وکیل شهرداری خواهید بود. ما به شما توصیه میکنیم از خدمات وکالت زیر نظر بهترین وکیل شهرداری آقای کریمی بهرهمند شوید.
هزینه اخذ پروانه ساختمان چقدر است؟
از دیگر موارد مهمی که در رابطه با اخذ پروانه ساختمان مهم تلقی میشود، مقدار هزینههای تخصیص یافته به این فرایند است. به طور کلی هزینه دریافت پروانه ساخت و ساز در هر شهر هر استان و هر منطقه متغیر خواهد بود.
هزینههای طراحی نقشه ساختمان، هزینههای انتخاب مهندس ناظر، هزینه تشکیل پرونده، هزینه جمع آوری مدارک و هزینههای کارشناسی از جمله مهمترین هزینههایی هستند که در روند دریافت پروانه ساخت و ساز مهم به شمار میآیند.
لازم به ذکر است تعرفه نظام مهندسی هر سال تغییر میشود و هزینه استخدام مهندس ناظر پس از افزایش سالیانه مشخص میگردد. این هزینه هر ساله در تمام مناطق کشور یکسان است. شما میتوانید با انتخاب بهترین وکیل میزان هزینههای تخصصی یافته به فرآیند اخذ پروانه ساختمان را کاهش دهید.
در پروانه ساخت چه اطلاعاتی درج می شود؟
یکی از مهمترین نکاتی که در رابطه با اخذ پروانه ساختمان سازی باید به آن توجه شود، این است که در پروانه ساخت و ساز چه اطلاعاتی درج خواهند شد. شما میتوانید پس از دریافت پروانه ساخت و ساز به اطلاعات زیر دسترسی داشته باشید:
· مساحت زیربنای ساختمان
· شمالی یا جنوبی بودن ساختمان
· نوع مالکیت ملک و مشخصات هویتی مالک
· شماره و تاریخ صدور جواز ساخت
· مهلت آغاز عملیات
· مهلت اعتبار پروانه ساخت و ساز
· مشخصات مهندس ناظر بنا
· وضعیت پارکینگ ملک
· گواهی عدم وجود خلافی
شما میتوانید با انتخاب بهترین وکیل شهرداری محمدرضا کریمی فرآیند اخذ پروانه ساختمان سازی را به راحتی طی کنید. پس همین حالا جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات وکالت با ما در تماس باشید.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی مراحل اخذ پروانه ساختمان پرداختیم و مهمترین نکات دریافت مجوز ساختمان سازی را برای شما شرح دادیم. مرحله دریافت مجوز ساخت و ساز از مهمترین مراحل ساخت پروژههای عمرانی به شمار میآید. برای دریافت مجوز ابتدا باید درخواست اخذ مجوز را به ثبت برسانید و سپس منتظر کارشناسی زمین باشی. پس از آن با توجه به اطلاعات مربوط به ملک و نقشه آن باید به طراحی نقشه ساختمان بپردازید. با ثبت نقشه و دریافت تاییدیه آن مهندس ناظر ساختمان سازی تعیین خواهد شد و با ارائه مدارک کامل پروانه ساخت و ساز صادر خواهد شد. در تمامی این مراحل باید نکات مهم اخذ پروانه ساختمان را در نظر داشته باشید و زیر نظر یک وکیل ماهر به تسریع روند دریافت پروانه بپردازید.
سوالات متداول
· جواز ساختمان را چه نهادی صادر میکند؟ برای اخذ پروانه ساختمان باید به نهادهایی نظیر شهرداری یا مراجع فعال زیر نظر شهرداری مراجعه کنید.
· آیا برای دریافت پروانه ساختمان سازی نیازمند وکیل هستید؟ بله. حضور یک وکیل ماهر و باتجربه در روند اخذ پروانه ساختمان سازی میتواند موثر باشد و این روند را سرعت دهد. البته حضور وکیل اختیاری است نه الزامی.
· مدت زمان دریافت پروانه ساختمان سازی چقدر است؟ از زمان ثبت درخواست دریافت پروانه تا زمان صدور آن به 9 ماه الی 12 ماه زمان نیاز دارید.
این مطلب کاربردی را از دست ندهید: مبنای محاسبه جریمه کمیسیون ماده 100 شهرداری
بهترین وکیل امور شهرداری - وکیل برای امور شهرداری - مراحل گرفتن پروانه ساختمانی
برای گرفتن پروانه ساختمانی از کجا شروع کنم,با سالها تجربه در امور مربوط به شهرداری و دعاوی آن در خدمت شما هستیم کافیست با ما تماس بگیرید
مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی